Sok od aronije – 13 razloga zašto ga treba piti!

Sok od aronije - 13 razloga zašto ga treba piti!



Sok od aronije poznat je po svojim ljekovitim svojstvima, i to znanstveno dokazanim! Zbog svog bogatog hranjivog sastava često ga koriste osobe koje generalno žele osnažiti imunološki sustav i ublažiti moguće antikancerogeno djelovanje. 

 

13 svojstava aronije zbog koje se preporučuje:

Aronija ima nekoliko svojstava koji ju čine toliko učinkovitom. Navesti ćemo najvažnije:

1.     Snažno antioksidativno djelovanje! Svježi plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem istraživanim do sada! Antioksidansi štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima čije prekomjerno djelovanje može dovesti do kroničnih stanja poput srčanih bolesti i raka.

2.     Pomaže kod liječenja želučanih ali ima i blagotvoran učinak i kod crijevnih probavnih smetnji, primjerice zaustavlja proljev.

3.     Koristan kod liječenja srčanih bolesti i dijabetesa jer utječe na smanjenje krvnog tlaka i kolesterola i štiti kardiovaskularni sustav

4.     Pomaže u regulaciji šećera u krvi 

5.     Pruža zaštitu od mišićne degeneracije očiju. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju sok od aronije imaju manje šanse oboljeti.

6.     Čisti krv i poboljšava cirkulaciju

7.     Ublažava glavobolju

8.     Bogata vlaknima! U 100 grama aronija sadrži 5,3 grama vlakana

9.     Niskokalorična namirnica sa samo 47 kcal na 100 grama stoga je odlična kao sastojak npr. smoothie ili u kombinaciji sa niskokaloričnim jogurtom.

10.  Puna vitamina – vitamini A koji čuva zdravlje očiju i neophodan je za razvoj svih stanica. Vitamin C koji jača imunološki sustav stimulirajući proizvodnju bijelih krvnih stanica koje napadaju strane antigene (bakterije i viruse). I vitamin E poznat kao "vitamin mladosti i ljepote"

11.  Ima značajan udio folne kiseline, kalcija, željeza, kalija, natrija, cinka, i mangana

12.  Odlično djeluje na kožu, usporava njeno starenje i nastanak bora

13. Sprječava virusne i bakterijske infekcije

Sok od aronije Naronija 

Naručite kod nas online domaći sok od aronije!

Sok od aronije Naronija iz doline Neretve 



Što je aronija?

Aronija je rod listopadnih grmova i pripada porodici ruža (Rosaceae). Plodovi su joj sitne, tamnoplave bobice koje nisu preporučljive jesti svježe. Zbog svog gorkog okusa sve, osim crvenoplodne aronije, preporučuju se konzumirati kao sok od aronije. Ili u pripremi vina, čaja, sirupa, pekmeza, smoothie i likera. Dostupne su i smrznute i u prahu pa ih možete lako dodavati u svoje recepte.

Podrijetlom su iz istočnog dijela Sjeverne Amerike. Zanimljivo je da je aronija i kao grm otporna na sušu, kukce, zagađenja i bolesti. Zato nije potrebno upotrebljavati pesticide.

Zanimljiva povijest aronije

Sjevernoamerički Indijanci prvi su koristili aroniju kao hranu ali i kao lijek. S obzirom da plodovi aronije dugo vremena ostaju na grmu i ne kvare se, Indijanci su se hranili njom. Također plodove su sušili i mljeli i pripremali čajeve za ljekovita svojstva.

U Europi se spominje prvi put početkom 19 stoljeća i to u Ukrajini zbog svoje ljepote. Poznato je kako su nakon nuklearne katastrofe u Černobilu plodovi aronije korišteni za ublažavanje zdravstvenih tegoba ozračenih osoba

Zbog nepoznavanja njenih ljekovitih svojstava aronija je bila poznata isključivo kao ukrasna biljka. Tako je i ostala sve do 20-og stoljeća.

Prva uzgojna sorta aronije stvorena je od strane ruskog biologa i pomologa. Ironija je da je prvi uzgoj u SAD, znači zemlji porijekla aronije, započeo tek oko 1997.godine.



Nego vratimo se i na praktično što je još dobro znati ako kupujete sok od aronije.

Sok od aronije - preporučena doza

Dovoljna je jedna doza hladno prešanog soka od aronije veličine čašice za rakiju na dan. Idealno je ujutro prije obroka. Oni kojima je potrebno više od samo održavanja imuniteta preporuča se doza od čašice za rakiju tri puta dnevno.

Također, sok od aronije potrebno je popiti 30 min prije obroka, kako bi imalo najbolje djelovanje.

Kome se preporučuje piti sok od aronije:

·       Svi koji boluju od mišićne degeneracije očiju i svi koji imaju problema s vidom

·       Oboljeli od kardiovaskularnih bolesti

·       Dijabetičari

·       Osobe koje žele smanjiti svoju tjelesnu masu

·       Svima koji prolaze kroz tretman „zračenja“

·       Osobe koje su aktivni sportaši

·       Svi koji žele spriječiti nastanak navedenih bolesti i jačati imunitet

 

Kome se ne preporučuje piti sok od aronije:

Osobe koje su oboljele od Multiple skleroze, Crohnove bolest i oboljelima od psorijaze ne preporuča se konzumacija aronije i njenih proizvoda.

Također i djeca do tri godine života i trudnice spadaju u nedovoljno istraživanu skupinu i ne zna se još kakav je učinak aronije na njihovo zdravlje.


Izvori:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Aronija

https://www.theatlantic.com/health/archive/2010/02/aronia-berries-the-next-a-a/35016/

https://opencommons.uconn.edu/gs_theses/183/ 

https//www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S108986031300298X

 


 

Wild pomegranate juice
Why is it important to drink it?