Zdravstvene prednosti soka od šipka
koje sigurno niste očekivali.

Zdravstvene prednosti soka od šipka 


Sok od šipka postao je iznimno popularan zadnjih godina pogotovo kod osoba okrenutih zdravim navikama i osviještenih o bitnosti istih. Često puta nismo svjesni naših navika ali one čine našu rutinu i zato uvelike utječu na našu budućnost.

Stoga je sok od šipka sa rastom osviještenosti i postao toliko popularan.

Glavni razlozi su to što šipak posjeduje mnoge hranjive tvari a u obliku soka omogućava njihovo posebno lagano konzumiranje. Veliki broj vitamina, minerala i ostalih nutrijenata koji se u njemu nalaze znatno pomažu u smanjenju obolijevanja.

Dodatna interesantna činjenica je da sok od šipka sadrži i biljne spojeve koji nisu nađeni u drugoj hrani kao što je na primjer fenolni spoj punicalagin.

Sok od šipka Naronija

U asortimanu imamo 200 i 750 mililitara soka od slatkog šipka 

Iz doline Neretve direktno u Vaš dom klikom na sliku


Šipak – najvažnije karakteristike

Šipak je biljka koja pripada rodu ruža i jedna je od najstarijih biljaka korištenih u ishrani i liječenju.

Koristila se još u kamenom dobu!

Najvažnije karakteristike sa zdravstvenog aspekta je da obiluje dijetalnim vlaknima, antioksidativnim i protuupalnim spojevima. Iznimno bogat izvor vitamina K, D, P,  B1, B2, B3 i provitaminom A. 

Ono po čemu se izdvaja i što ga čini jednim od najzdravijih plodova je visoka koncentracija vitamina C, koja se ne smanjuje kuhanjem nego čak povećava. U mesnatim plodovima šipka sadržane su znatne količine važnih minerala kao što su natrij, željezo, selen i mangan. Također i posjeduje i magnezij, kalij, fosfor, sumpor i silicij.

Ako ste mislili da je to sve, ne, ima još. 

Odličan je izvor jabučne, limunske i askorbinske kiseline kao i flavonoida, karotenoida i tanina.

A pored svih ovih informacija koje smo spomenuli i o kojima se mnogo piše mi ćemo sada predstaviti prednosti soka od šipka koje sigurno niste očekivali.

 

6 super prednosti konzumiranja soka od šipka:


1. Sok od šipka pije se za lijepi osmjeh

Sok od šipka ne samo da skraćuje muku uklanjanja koštica šipka koje su mogle zapeti  negdje među zubima kada se voćka konzumira. Nego i njegova hidro-alkoholna kiselina pomaže spriječiti stvaranje plaka zadržavajući naše zube zdravima. To je definitivno nešto vrijedno osmjeha!

 2. Sok od šipka za blistavu i sjajnu kožu!

Kombinirane super moći ovog super voća poput anitoksidansa i vitamina C čine sok od šipka prilično fantastičnim napitkom za ljepotu. Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena, što pomaže smanjiti pojavu bora iznutra prema van. A budući da anitoksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, onda pomažu i u pomlađivanju kože. Nije li ovo odlično? Ako se slažete, dodajte sok od slatkog šipka svojoj prehrani za dodatni zdravi sjaj kože!

3.   Vjeruje se da šipak poveća plodnost

Koncentracija antioksidansa u soku od šipka i sposobnost da utječe na oksidativni stres čine ga potencijalnom pomoći za plodnost. Pokazalo se da oksidativni stres uzrokuje disfunkciju spermija i smanjuje plodnost kod žena.

Sok od šipka bogat je antioksidansima i vjeruje se da povećava plodnost.

Za žene ne postoje znanstveni dokazi o tome da pomaže reproduktivnom potencijalu, ali se zna da sok od šipka povećava protok krvi u maternici i potiče zdravu sluznicu maternice. Također se pokazalo da sok od šipka pomaže u smanjenju oksidativnog stresa u posteljici.

Kod žena pijenje soka od šipka preporuča se prije ovulacije. Preporučena doza je 250 ml (ili 1 šalicu) 100% soka od šipka za poboljšanje protoka krvi.

4.   Svakodnevno ispijanje povećava seksualni nagon!

Iako istraživači još ne znaju točne prednosti, pijenje soka od šipka može povećati razinu testosterona kod muškaraca i žena, jednog od glavnih hormona iza spolnog nagona.

Sok od šipka ne samo da poboljšava erektilnu funkciju kod muškaraca nego podiže i kvalitetu spermija.

Rezultati istraživanja znanstvenika Sveučilišta iz Edinburgha su pokazali kako su muškarci i žene koji svakodnevno ispijaju čašu soka od šipka imaju povećanu razinu hormona testosterona. I veću razinu od osoba koje nikada nisu konzumirale sok od šipka. Nije loša ideja držati jednu bočicu pored bračnog kreveta, slažete li se?

5.   Pomaže i prije i nakon treninga!

Dokazano je da prehrambeni nitrati povećavaju snagu kod vježbanja, a šipak ih ima mnogo. Prema istraživanjima, jedan gram ekstrakta šipka pola sata prije vježbanja uvelike je pomogao sportašima na trkačkoj stazi pojačavši im protok krvi. Pojačavanjem protoka krvi smanjit će se iscrpljenost i sam trening će biti učinkovitiji.

Također sok od šipka može pomoći smanjiti bol i poboljšati oporavak snage i nakon treninga jer smanjuje oksidativna oštećenja uzrokovana vježbanjem. I ima visok sadržaj magnezija. Znanstvene studije povezuju konzumaciju magnezija s pomaganjem mišićima da se bolje oporave od trošenja i napornih treninga.

6.   Poboljšava pamćenje

Sok od šipka bogat je polifenolima. Biljni spojevi polifenoli imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Znanstvena istraživanja pokazuju da zbog specifične biološke aktivnosti štite srce, krvne žile i imunološki sustav.  
Ali je  utvrđeno i da poboljšavaju funkciju pamćenja! Tako da je sok od šipka odličan i u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

Ako ste već sada zaboravili dio teksta koji ste pročitali savjetujemo da obavezno dodate šalicu soka od šipka u svoju jutarnju rutinu.

Što bi bilo kada bi konzumirali sok od šipka svakodnevno?

Studije su pokazale da sok od šipka može značajno smanjiti razinu krvnog tlaka. I ne samo to nego može i značajno smanjiti trigliceride u tijelu poznate kao „loš“ LDL kolesterol.

Kada bi svakodnevno konzumirali sok od šipka također bi smanjili gljivične i bakterijske infekcije zahvaljujući nevjerojatnim antibakterijskim mogućnostima. Na kraju pomoglo bi svima koji boluju od artritisa i bolova u zglobovima.


klikni na sliku i kupi


Uz ove zanimljivosti koje smo izdvojili jer nisu tako česte i baš su nas zabavile, navesti ćemo i ostale jako važne djelotvornosti soka od slatkog šipka.

Ostale dobrobiti soka od šipka:

  •   Poboljšava rad probave i bubrega i važan je u prevenciji bubrežnih i mokraćnih infekcija

  •      Pomaže kod zaustavljanje proljeva i nadraženog želuca

  •     Pomaže kod visokog krvnog tlaka te cirkulacijskih tegoba

  •     Može pomoći ublažiti menstrualne grčeve

  •     Sprječava anemiju

  •     Pročišćava dišne putove

Sok od šipka prirodna je pomoć oporavku organizma nakon bolesti, ali njegovo konzumiranje može pomoći i u sprječavanju nastanka istih.

Naravno uz umjereno konzumiranje kako ne bi pretjerali sa unosom šećera i kalorija.

Iako sadržaj šećera nije razlog za zabrinutost, postoje i drugi čimbenici koje treba imati na umu kada konzumirate sok od šipka. Kao i kod svake hrane, neki ljudi mogu biti alergični. Znakovi toga obično uključuju curenje nosa, poteškoće s disanjem i svrbež. Pa ako slučajno osjetite neke od ovih simptoma nakon pijenja soka, onda ova riznica vitamina nije za vas.

Nakon svih ovih odličnih karakteristika soka od šipka koje smo napisali i sami smo odmah otvorili bocu Naronija soka od šipka!

Nazdravlje!

Sok od aronije – 13 razloga zašto ga treba piti!